Stokpaardje Klinkhamer

Zou een mens slechts één verhaal te vertellen hebben in zijn leven. Is het stokpaardje niet de persoon zelf, die steeds dezelfde stal zoekt bij zijn gehoor om het het verhaal te vertellen. Ik vroeg het mij vanavond serieus af bij het zien van De Wereld draait door.
Zijn debuutbundel Gehoorzaam als een hond is in een herdruk verschenen, 25 jaar na lancering. Jakhals Erik van De Wereld draait door bezocht de schrijver en ex-legionair Richard Klinkhamer. Gehoorzaam als een hond vertelt het verhaal van de jaren in het Franse legioen, Algarije en Tripoli zijn de decors. Hier is ook de moord en ontbreekt ook de voorbedachte rade.
Het verhaal van de moord op zijn vrouw komt uiteraard aan de orde in het interview in de woonkamer van Klinkhamer. Er hangt een foto van zijn vrouw en Klinkhamer kan niet de vermoorde onschuld spelen. Hij groet elke morgen de foto met ‘Goedemorgen schat’ en denkt na over zijn daad.
Dan wil hij niks meer zeggen, maar zijn ogen weerspreken hem als hij zegt dat hij een pacifist is en een vredelievend mens.

Klinkhamer

Hetzelfde verhaal voor eens en altijd
dezelfde man en hetzelfde uur
de dag breekt in stukjes

als de mook een krant was
verloor de liefde het van haat
dan verdronk de roman in fantasie

draag de leegte maar eens
van het weten dat zij er was
geweest als jij er niet geweest was

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *