Protestantse rokken

Het irriteert als iemand iets beweert dat niet juist is. Zo staat er vandaag in het maandblad M bij de NRC een artikel over koepelkerken. Protestanten zouden niet van koepels houden, beweert de schrijver Bernard Hulsman. Koepels zouden refereren naar de rokken van de Maagd Maria, en daar houden de protestanten niet van.
Pure onzin, vlak na de reformatie schoten ongelooflijk veel koepelkerken in Nederland uit de grond. Niks Maria, deze bouwvorm stelde juist de kansel centraal. Die grote paapse kathedralen waren vooral onpraktisch voor de hervormden en opnieuw geformeerden.
Ik geef Bernard Hulsman die over architectuur en popmuziek zou schrijven voor NRC, een paar voorbeelden van protestantse koepelkerken: de Marekerk in Leiden (waarvan de prachtige facade sterk aan een Italiaans gebedshuis doet denken), de Koepelkerk in Middelburg, de Koepelkerk in Arnhem (een negentiende eeuws voorbeeld), de Koepelkerk van Willemstad, de Koepelkerk te Leeuwarden (een negentiende eeuws gerefomeerd godshuis), de Koepelkerk in Smilde en tot slot de Koepelkerk in Purmerend. Allemaal van oorsprong Protestants kerken (de laatste is zelfs later katholiek geworden).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *