Onze kutmarokkanen

Zes jaar terug leverde het nog een rel op. ‘Het zijn die kutmarokkanen’, zei Rob Oudkerk tegen burgemeester Cohen. ‘Wel ònze kutmarokkanen’, antwoordde Cohen. Oudkerk dacht dat de camera’s niet draaiden en de microfoons uit stonden. Het tegendeel was het geval en een rel was geboren.

Het was een verkiezingsavond in Amsterdam. In Rotterdam had Pim Fortuyn een megaoverwinning geboekt in de gemeenteraad. Burgemeester Cohen vroeg de lijsttrekker van de PvdA wat er in de hoofdstad met een soort Fortuyn gebeurt zou zijn. ‘Hetzelfde’, zei Oudkerk, ‘want het zijn wel kutmarokkanen’.

Dat het nog bijzonder actueel is, viel mij deze week weer op toen ik bij toeval op het fragment stuitte. De nuance bracht Oudkerk later aan. Dezelfde nuance mis ik in de debatten van de laatste tijd. Want het zijn wel ònze kutmarokkanen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *