Water en energie

Het nieuwe deltaplan dat meneer Cees Veerman gisteren presenteerde bevat naar mijn oordeel één grote lacune. De opwarming van de aarde is het gevolg van het overvloedige energieverbruik. Dit verbruik zorgt voor de verhoging van de zeespiegel, de grote hoeveelheid regenwater die via de rivieren moet worden afgevoerd en het tekort aan zoet water in de warme zomerperiode. De Deltacommissie kreeg nu de unieke kans om veiligheid te combineren met het opwekken van duurzame energie.
Helaas hebben ze deze kans niet gegrepen. Zout en zoet water leveren veel energie op. Bovendien zorgt het voor een gezond IJsselmeer. Dingen die van het IJsselmeer meer maken dan een bassin waarin water klotst. Plannen met de delta in Zeeland laten ook alles teveel bij het oude. Zo weet ik mij te herinneren dat een kleine aanpassing van de Oosterscheldekering het tekort aan zand en slib kan oplossen. In het plan van Veerman ontbreken dergelijke dingen.
Natuurlijk zijn het details, maar ik geloof erin dat natuur en duurzaamheid goed samengaan met veiligheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *