Almelose bronnen beweren…

Journalisten moeten bij hun werk vooral vragen aan zichzelf stellen. De eerste vraag die een journalist zichzelf moet stellen is: wie zegt wat en waarom zou hij dat kunnen zeggen. Machtsverhoudingen spelen een wezenlijke rol in het bepalen van een verhaal en in het duiden van meningen.

Zo volg ik met enige verbazing de verslaglegging over de gijzeling in Almelo. EenVandaag durfde gisteren te stellen dat het rommelt tussen ondernemers en de gemeente Almelo. Een kort onderzoekje op internet toont dat je bij meneer John Eshuis erg op je tellen moet passen.
Eén van zijn cliënten, de eigenaar van Kinderparadijs “Dolle Pret”, werd bij EenVandaag geïnterviewd. De site van Eshuis, www.jeejar.nl, laat zien dat hij haar steunt in de strijd met de gemeente. Het is altijd roeren in een beerput, wanneer een journalist iemand interviewt die in de clinch ligt met lokale overheden.
Dezelfde Eshuis wordt aangehaald in diverse verhalen over de gijzeling van afgelopen maandag in Almelo. Hij wordt opgevoerd als ‘juridisch adviseur’ van de verdachte. Diverse reacties bij artikelen in lokale media, spreken al negatief over Eshuis. Het roept op zijn minst twijfel op.
Bij EenVandaag mistte ik een bevestigend woord van de winkeliersvereniging of een ondernemersvereniging uit Almelo. Wanneer er echt sprake van een gemeente is die ondernemers dwarsboomt, dan zou een dergelijke vereniging daar wel iets over kunnen zeggen.

Een gedachte over “Almelose bronnen beweren…”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *