Hemelvaart

Hij vond het maar een vervelende dag Koninginnedag. Het instituut waar hij werkte was gesloten en hij kon niet fatsoenlijk over straat lopen. Overal om hem heen werd gefeest. Republikein en publicist Thomas von der Dunk heeft zijn principes, zo liet het actualiteitenprogramma Een Vandaag gisteren zien.
Hij liet zich uiteindelijk door de cameraploeg verleiden naar buiten te gaan en liep over de vrijwel lege vrijmarkt in zijn straat.
Natuurlijk mag iemand zijn principes hebben, maar om nu zo tekeer te gaan tegen deze nationale feestdag. Ik heb een principele atheïst ook nooit zien mokken op Hemelvaartsdag, Tweede Paasdag of Tweede Pinksterdag.
Zelfs principele christenen mokken niet. Zij houden gewoon op de tweede feestdag een extra kerkdienst. Alsof Jezus de tweede dag weer is opgestaan, of de discipelen een tweede dag opnieuw vervuld werden van de Heilige Geest.
De vreemdst eend in de bijt van de christelijke feestdagen is Hemelvaartsdag. Er valt niet zoveel te vieren aan een messias die vertrekt en herdenken is het ook niet helemaal. Zodoende beperkt zich de kerkdienst vaak tot een potje dauwtrappen en mag er zelfs bij de strengere groeperingen een dagje op uit getrokken worden.
Ook voor Thomas von der Dunk was het instituut vandaag gesloten…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *