VOC-mentaliteit

Het is een schande dat het woord VOC-mentaliteit zoveel aandacht krijgt. Als je ziet hoe vaak de uitdrukking al geciteerd is sinds de algemene beschouwingen van vorig jaar. De verkeerde woorden van de premier, waarbij hij gevoelsmatig meer refereerde naar slavernij en onderdrukking dan naar handelsgeest.
Ik moest er aan denken toen ik hoorde dat de premier niet ingaat op de uitnodiging naar de première te gaan van de nieuwe film Scheepsjongens van Bontekoe. Als iets refereert naar de ruwe bolster, blanke pit mentaliteit, dan is het wel die films. De scheepvaartboeken van K. Norel die onze premier met rode oortjes las in zijn jongensdagen, zijn er niks bij.
Dat je veel leert van het nieuws, illustreert deze week wel. Vorige week werd een scheepswrak uit de zeventiende eeuw op honderd meter diepte in de Oostzee gevonden. Een uniek scheepswrak, schrijven de media. Er werd een blik deskundigen opengetrokken en wat schetste mijn verbazing. De Amsterdamse grachtenpandjes aan de Herengracht zijn helemaal niet gebouwd op slavernij en onderdrukking. Ze staan er van het winstgeld op de graanhandel uit ondermeer Zweden.
Dat hetzelfde nieuws leert dat de huizenprijzen aan diezelfde gracht net zo hoog zijn als in 1736, laat ik verder buiten beschouwing. Dat zou alleen maar doen vermoeden dat we juist zonder VOC-mentaliteit beter af zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *