Handel, handel, handel, spraken de oogjes

Staat het handelsbelang boven de principes of niet? Het staatsbezoek van de vorstin aan India, is er een sprekend voorbeeld van.
Zojuist zag ik het NOS-journaal met Bernard Wientjes (VNO-NCW) die vertelde hoe hevig geĆ«motioneerd de Indiase minister van Economische Zaken was over de Nederlandse aantijgingen rond kinderarbeid. Ze begonnen er zelf over en Wientjes ging voor een groot gedeelte mee met de Indiase minister. ‘Als de feiten niet kloppen’, mompelde hij. Onze eigen EZ-minister Maria van der Hoeven verloor eveneens haar kritische houding en sprak over feiten, die wel moesten kloppen.
Even zag ik onze zeventiende-eeuwse voorvaderen met spiegels en kralen de opperhoofden overhalen vooral die duizenden slaven mee te geven. Handel, handel, handel, spraken de ogen van Wientjes en Van der Hoeven zij verloren hun kritiek. Niet de feiten of de emotie overheerste, maar de hebberigheid en gretigheid waar we al eeuwen last van hebben.
Overigens alle kritiek ten spijt: ik vind het vreemd dat zulke dingen hoogstens aangestipt worden, terwijl de oplossing altijd achterwege blijft. Kritiek is makkelijk en je eigen principes wegwuiven voor geld, ook. De enige oplossing kost ons vooral geld en daar willen we het vooral niet over hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *