De leugen bestaat niet

De Nederlander bestaat niet, zei Prinses Maxima twee weken terug bij de presentatie van een rapport over identiteit. Het levert veel discussie op in de verschillende media en er worden kamervragen gesteld. Het is uit de context gehaald, riep premier Balkenende vanmiddag. De kritiek is dat hij wel erg laat de prinses verdedigd.

Het doet mij denken aan Jaap de Jong die onderzoek deed naar de eerste minuten van een toespraak. Hij heeft vorig jaar met studenten van de Universiteit Leiden de troonrede beluisterd en becommentarieerd. Het is allemaal niet zo spannend, zo vertelt De Jong in het blad Metaal.
Dat komt ook omdat ze er weinig persoonlijks in kan leggen. ‘Het was verdomd vakkundig geschreven, maar niet memorabel’, was zijn oordeel.
Wat er gebeurt met een toespraak van iemand van koninklijke bloede, die er wel wat persoonlijks in legt, is nu te zien. De hele natie valt over één zinnetje. Toch gaat mijn voorkeur uit naar deze toespraak. De troonrede die Beatrix een paar dagen eerder hield, is vergeten, maar ‘De Nederlander bestaat niet’, is een huwelijk aangegaan met de andere beroemde zin die alleen aan ons is overgeleverd in een citaat: ‘de leugen regeert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *